Gedichten over God

Gedichten over God

Ik schrijft veel gedichten over God. Niet omdat ik ‘een heilig boontje’ wil zijn, maar het lijkt vanzelf te gaan. Gedichten schrijven werkt op inspiratie, en wanneer ik na het bijbel lezen, kerkgang of zangoptreden met de band thuis kom, lijkt het of de grootste ispirator, de Heilige Geest, me vol laat stromen met inspiratie voor gedichten over God.

Gevoelsmens

Daarnaast ben ik een emotioneel persoon. Zo’n man die zich niet schaamt voor zijn tranen, zeg maar. Door de emotie komen ook vak teksten los, die vaak heel dicht bij mijn gevoel liggen. Veel gedichten over God gaan over wat ik in die periode meemaakte, voelde of ervaarde. Natuurlijk schrijf ik ook over liefde, natuur of maatschappij, maar de laatste jaren lijken de meeste gedichten over God te gaan en eerlijk gezegd heb ik daar weinig moeite mee.

Gedichten over God van andere

Vroeger al werd ik sterk beinvloed in mijn schrijven door Toon Hermans. De tegeltjes met gedichten hangen nog steeds in mijn huis. Veel van zijn gedichten waren ook gedichten over God, geloof of Godelijke liefde. Een mooie van Toon vind ik deze:

Jij……

Jij bent mijn nu, mijn toen,

jij bent mijn leven,
jij bent mijn denken
en mijn doen.

Jij bent mijn lied
en ik weet zeker dat
de Heer jou heeft gegeven,
want zoiets liefs,
dat geven mensen niet.

(Toon Hermans)

Die eenvoud en toch doeltreffende woorden, zo eenvoudig dat het poezie is! Aan de ene kant ene liefdesgedichtje, maar toch sterk vertegenwoordigd in de categorie ‘gedichten over God’. Zo werkt het ook bij mij, denk ik. Als ik mijn leven bekijk, door mijn vrouw of door mijn dochter, dan kan ik niets anders dan God’s Grootheid erin zien. Dit inspireerd regelmatig, vandaar de vele gedichten over God.
Share

Geef een reactie