Is er iemand bij Willeke Alberti langsgegaan?

Is er iemand bij Willeke geweest?

Opeens vroeg ik me af; “Is er ooit iemand bij Willeke Alberti langs geweest?” Een evangelist, een dominee of een andere broeder of zuster ? Want Willeke schreeuwt letterlijk al jaren om Jezus! Zou er iemand bij haar langsgegaan zijn, Andries Knevel misschien, of zou het een idee zijn om Thijs van den Brink eens langs te sturen? Eén van Willeke’s grootste hits zouden namelijk zo op Goed nieuws radio passen, of in de playlisten van de EO. Het is één grote schreeuw om Jezus Christus. Welk liedje zou ik bedoelen?

Telkens weer, een schreeuw om Jezus

Ik zat laats het liedje ‘telkens weer’ uit 1987 te luisteren, en opeens kwam de eerder genoemde vraag bij me op. Want in dit liedje zingt Willeke namelijk het volgende:

telkens weer, haal ik me in m’n hoofd
dat ik die hemel krijg, die me wordt beloofd
telkens weer, wordt alle blauw weer grauw
sta ik teleurgesteld, buiten in de kou
maar telkens weer , denk ik er komt er één
waar ik alleen voor leef , mijn hart aan geef
bij wie ik vind ..dat wat ik nu ontbeer
liefde voor altijd telkens weer

“De hemel die me wordt beloofd”

Ik weet niet hoe Willeke, of de tekstschrijver van het liedje, is opgevoed natuurlijk. Maar persoonlijk herkende ik wel wat in deze zin. Van kinds af aan is mij de hemel beloofd. Door de dominee, door de kinderclub leidster en door mijn ouders. Die leerde mij dat als ik nu maar deed wat God van me vroeg ik wel in de hemel zou komen. “Echt waar mama? ” vroeg ik dan. “Jazeker lieverd…beloofd!”

Maar dan groei je op, ook in je denken, en begint de twijfel over die stellige belofte je parten te spelen. Verdien in de hemel wel, kom ik er straks echt wel in? Wat als er helemaal geen hemel is? ” En dan wordt, zoals Willeke het zingt: “Alle blauw weer grauw”.

“Maar er komt er Eén”

“Maar telkens weer, denk ik; er komt er Eén, waar ik alleen voor leef, mijn hart aan geef” Het zou zo een gospel kunnen zijn! Dat moment dat Jezus kiest voor jou en jij voor Hem. Bekeerd… belijdenis, herkenning van Zijn grote liefde! Dan geef je het twijfelende hart helemaal aan Hem en leef je voortaan alleen nog maar voor Hem.

En dan mag je vinden, wat je voor die tijd ontbeerde:

“Liefde voor altijd! Telkens weer”

En die liefde overstijgt alle menselijke liefde die Willeke bezong. Door alle fouten en zonden heen: Telkens weer. Liefde voor altijd. Dat gun je toch iedereen? Het zou het Willeke ook gunnen. Wie gaat er nog even bij haar langs?

 

 

Share

Geef een reactie